HTML

Friccek földjén

A blog eredeti apropóját egy 2008-as, három hónapos németországi tartózkodás adta. 2010 novemberétől azonban a friccek földjén dolgozom és élek, és minden ezzel kapcsolatos tapasztalatomat szeretném lejegyezni magamnak, egyben megosztani a nagyközönséggel.

Friss topikok

  • Zs. : @Audianer: Szívesen ismerek meg akár 51 éves mérnököket is. :) Ha erre jársz, szólj! (2011.11.29. 16:04) Nyelvében él a nemzet
  • Bluebyrd: Már hallottam korábban is, hogy nincs SMS szolgáltatás a német bankoknál. De ennek már pár éve és ... (2010.11.29. 11:19) Hivatali ügyek
  • Miss Butterfly: Velkám bekk :) Pusszantás. Regeltem, hogy hozzádszólhassak itt is :) M (2010.11.08. 13:23) Friccek földjén reloaded
  • SzűtsAndras: Tényleg ha már iwiwen vagy, nézd meg a videót ami fent van!:) Terenzi horror nights-szal kapcsolat... (2009.03.18. 20:36) Europa Park
  • Michelke: Gyönyörűek ezek az épületek! Ez a kastély még így romosan is szép, milyen lehetett fénykorában!? (2008.10.21. 10:34) Heidelberg

Foci EB

2008.06.20. 22:13 Zs.

Hiába nem érdekel a foci, itt nem lehet kimaradni belőle. Oly mindegy, hogy ki játszik és ki nyer, a meccs után minden este autóba ülnek a fiatalok, és órákon át cirkuszolnak a városban. Igen, még itt is, de a Mannheimben lakó kolléga elmondása alapján ott éjjel 2-3-ig megy a dajdaj, úgyhogy alvásról addig szó nem eshet.
Tehát tele az út autókkal, karavánban mennek egymás után. A dudát folyamatosan, vagy szaggatottan nyomják. Vészvillogó kötelező, erőssen állatjellegű egyedek a tetőablakon, csóróbbak a normál ablakon vagy nyitott ajtón(!), a menők egyszerűen csak a kábrióból lógnak ki. Persze ordibálnak, sikítoznak, és zászlókat lengetnek. Német, török és orosz zászlók a leggyakoribbak - igen, ez utóbbin én is meglepődtem, de a törökök után az oroszok képviseltetik még magukat nagy számmal Németországban - a környéken legalábbis.

Cirkusz


Zászlók. Zászlók vannak a kirakatokban, az erkélykorlátra erősítve, és minden harmadik autó oldalán is van minizászló. Minden ötödiken mindkét oldalon, illetve gyakori a bizonytalan nemzeti hovatartozás is - azaz a fent említett nemzetek zászlói tetszés szerint kombinálva.

Zászló (és madár)


Csütörtök este egy kisebb kirándulást tettünk Heidelbergben. Az éttermek vagy üresek (mert nincs TV, vagy mert nem kifejezetten meccsnézős), a másik fele dugig, itt megint rendszeres az ablakból kilógás. Az utcákon zászlóba öltözött emberek, fekete-sárga-piros műhaj, óriáskalap, megamiteltudszképzelni. Arcra kötelezően zászló rajzolva. Még a heidelbergi várba vezető sikló pénztárosain is. :) A legviccesebb focirajongó tábort mégis egy utcasarkon láttuk, akik kipakoltak a macskakőre egy széket, arra egy tévét, illetve kanapét fotelekkel. Én azt mondom, ha valahogy, akkor így kell ezt csinálni. :)

Heidelberg - zászlók


Heidelberg egyik nagy terén pedig itt is van Aréna (ahogy a legtöbb nagy német városban), és óriáskivetítőn nézik a fociőrültek a meccset. Most éppen jó napjuk volt, mert a portugálokat megverték, és ezen azt hiszem, ők csodálkoztak a legjobban. A német kolléganő, aki aznap este az idegenvezetőnk volt, és aki amúgy nagy focidrukker, nehezen akarta elhinni az első gólt. De nagyon kedves volt tőle, hogy ezt a számára fontos estét velünk töltötte, habár nem vagyok biztos benne, hogy egészen véletlenül ültünk be éppen egy óriástévével rendelkező olasz étterembe. :)

Zászlóba öltözve


A német kollégák amúgy két nagy csoportba oszthatók: az egyik részük (focidrukkerek) persze arról álmodnak, hogy megnyerik az EBt, és minden este a TV előtt ülnek. A másik részük (akiket nem érdekel a foci) pedig minden olyan meccs előtt, melyben érintettek, azért szurkolnak, hogy végre kiessenek, mert akkor talán vége lenne a cirkusznak.
Habár ahhoz elébb a törököknek és az oroszoknak is le kéne szerepelniük.

Az elébb éktelen visításra lettem figyelmes, ami a szomszéd kertből jön. De amikor bekapcsoltam a tévét, egyértelművé vált a szinkron a vinnyogás és a meccs között. A törökök játszanak ma este. :)

5 komment

Címkék: foci friccek heidelberg

A bejegyzés trackback címe:

https://friccekfoldjen.blog.hu/api/trackback/id/tr100531473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2008.06.20. 23:15:23

Ezt a zászlósdit képzeld el a német állampolgárságra vágyó török vendégmunkások szemszögéből - két zászló, két csapat az EB-n :)

Némó 2008.06.23. 13:10:18

Irigyellek... :) Nem semmi hangulat lehet ott kint és hát mi vár még Rád, ha megnyerik az EB-t a németek! :)

Zs. 2008.06.23. 21:05:06

Ne is mondd!
De én most elsősorban a szerdától félek, amikoris Németország vs. Törökország... ajaj!

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2008.06.25. 22:05:25

A mai - szerdai - meccset Svájcban, Baselben rendezik. Azt mondják az okosok, hogy Baselben aránylag nagy számú török populáció található. Ez még akár aggodalomra is adhatna okot, ha Svájc nem az az ország lenne, ahol a leszerelt katonák hazavihetik a szolgálati fegyverüket, mondván, hogy az alpesi országban bárkit bármikor visszahívhatnak katonának.

Nóri 2008.06.26. 16:27:28

Na, most milyen a hangulat? Hogy viselik a török szomszédok...?
süti beállítások módosítása