HTML

Friccek földjén

A blog eredeti apropóját egy 2008-as, három hónapos németországi tartózkodás adta. 2010 novemberétől azonban a friccek földjén dolgozom és élek, és minden ezzel kapcsolatos tapasztalatomat szeretném lejegyezni magamnak, egyben megosztani a nagyközönséggel.

Friss topikok

  • Zs. : @Audianer: Szívesen ismerek meg akár 51 éves mérnököket is. :) Ha erre jársz, szólj! (2011.11.29. 16:04) Nyelvében él a nemzet
  • Bluebyrd: Már hallottam korábban is, hogy nincs SMS szolgáltatás a német bankoknál. De ennek már pár éve és ... (2010.11.29. 11:19) Hivatali ügyek
  • Miss Butterfly: Velkám bekk :) Pusszantás. Regeltem, hogy hozzádszólhassak itt is :) M (2010.11.08. 13:23) Friccek földjén reloaded
  • SzűtsAndras: Tényleg ha már iwiwen vagy, nézd meg a videót ami fent van!:) Terenzi horror nights-szal kapcsolat... (2009.03.18. 20:36) Europa Park
  • Michelke: Gyönyörűek ezek az épületek! Ez a kastély még így romosan is szép, milyen lehetett fénykorában!? (2008.10.21. 10:34) Heidelberg

Heidelberg

2008.06.25. 20:52 Zs.

Heidelberg egy elbűvölő kisváros. Olyan markáns hangulata van, hogy az utcáin sétálgatva minden alkalommal úgy érzem, az egész életemet le tudnám élni itt. 

Heidelberg

 
Alapítás éve1196
Népesség142 993 (2005)
Terület108,83 km²


A várost a Neckar folyó szeli ketté. A folyó déli partján az óváros (Altstadt) fekszik hangulatos, macskaköves utcákkal, és gyönyörű, régi házakkal. 3 hídon is átmehetünk a Neustadtba, azaz az újvárosba, ezek közül egy, a legrégebbi (Alte Brücke) csak gyalogosoknak és bicikliseknek van fenntartva.

Neckar, Alte Brücke


A város története 600.000 évre vezethető vissza, amikoris itt élt a Homo Heidelbergensis, a neandervölgyi előember őse. Höh. Állkapocscsontját 1907-ben találták meg, és ez Európa egyik legjelentősebb archeológiai lelete.

I.e. 5. században kelta erőd, a 3. században pedig egy római telep állt itt. A mostani Heidelberg a wormsi püspök hűbére volt, 1196-ból származik az első írásos emlék, melyben városként említik, ezért ezt tekintik alapítása évének.

Városháza


2004-ben a lakosság 82%-a dolgozott a szolgáltatóiparban, ami a városba látogató elképesztő mennyiségű turistának köszönhető (3.5 millió látogató évente). Az egyik kollégám elmondása szerint ha Ázsiából Európai-körútra érkezik egy csoport, a túra rendszerint a következőképpen indul: Frankfurtból elhozzák őket Heidelbergbe, hogy lássanak egy igazán szép, németes kisvárost. Közel a svájci határ, tehát másnap oda látogatnak el, majd irány Párizs. Így aztán érthető, miből él meg a főutcán (Hauptstrasse) egy főleg karácsonyfadíszeket árusító bolt. Nem ám boltocska, ritka nagy hodály, a leggiccsesebb kirakattal, amit valaha láttam!

Jobb oldalon Vetter cégér, az utca végén az Alte Brücke


Heidelberg egyetemi város, így garantált a rengeteg, pompás söröket kínáló kocsma és club. :) Az egyik leghíresebb söröző a Vetter, itt mérik a világ legmagasabb alkoholtartalmú sörét (33%), mellyel bekerültek a Guiness rekordok könyvébe.

A város legfőbb nevezetessége azonban a heidelbergi kastély, amely az óvárosban egy magas dombon - a Geisberg egy nyúlványán, a Jettenbühelen - áll.

Heidelbergi kastély


Imádom ezt a várat, nem tudom elmagyarázni, miért. A félig leomlott bástyákkal és az üresen tátongó ablakokkal tűzdelt, magányosan ácsorgó falaival szerintem nagyon különleges.

Kastélybelső


A kastélyba egy tüdőpróbáló kaptatón is fel lehet jutni, de múlt héten a kényelmesebbik megoldást választottuk, és siklóval mentünk föl.

Út az alagúton át


Egy harmadik leggel zárom az első (és biztosan nem utolsó) Heidelberget bemutató posztot: a kastélyban található a Grosses Fass (mielőtt bűnös gondolataid támadnának, olvass tovább!), a világ legnagyobb olyan fahordója, melyet valaha borral töltöttek. Egészen pontosan 221.000 litér bor fér bele.

Kastélyrom

 

4 komment

Címkék: heidelberg helloturist

A bejegyzés trackback címe:

https://friccekfoldjen.blog.hu/api/trackback/id/tr65539436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Breki · http://www.uvegmadar.hu 2008.06.27. 10:57:30

énisénis!! ez nagyon szép!

cicó · http://rakom.freeblog.hu 2008.06.29. 23:09:36

Hű:)
Azt a zárójeles mondatot, jó, hogy odairtad...letettem a kocsikulcsot...:)))

Michelke · http://www.uvegfestmeny.hu 2008.10.21. 10:34:47

Gyönyörűek ezek az épületek!
Ez a kastély még így romosan is szép, milyen lehetett fénykorában!?
süti beállítások módosítása