HTML

Friccek földjén

A blog eredeti apropóját egy 2008-as, három hónapos németországi tartózkodás adta. 2010 novemberétől azonban a friccek földjén dolgozom és élek, és minden ezzel kapcsolatos tapasztalatomat szeretném lejegyezni magamnak, egyben megosztani a nagyközönséggel.

Friss topikok

  • Zs. : @Audianer: Szívesen ismerek meg akár 51 éves mérnököket is. :) Ha erre jársz, szólj! (2011.11.29. 16:04) Nyelvében él a nemzet
  • Bluebyrd: Már hallottam korábban is, hogy nincs SMS szolgáltatás a német bankoknál. De ennek már pár éve és ... (2010.11.29. 11:19) Hivatali ügyek
  • Miss Butterfly: Velkám bekk :) Pusszantás. Regeltem, hogy hozzádszólhassak itt is :) M (2010.11.08. 13:23) Friccek földjén reloaded
  • SzűtsAndras: Tényleg ha már iwiwen vagy, nézd meg a videót ami fent van!:) Terenzi horror nights-szal kapcsolat... (2009.03.18. 20:36) Europa Park
  • Michelke: Gyönyörűek ezek az épületek! Ez a kastély még így romosan is szép, milyen lehetett fénykorában!? (2008.10.21. 10:34) Heidelberg

Hivatali ügyek

2010.11.20. 18:07 Zs.

Öt évvel ezelőtt a német állam úgy döntött, hogy könnyebbé teszi a diplomás értelmiség Németországba települését. Az új német bevándorlási törvény 2005. január 1-jén lépett életbe, melynek értelmében a korábban legfeljebb 5 évre kapható letelepedési és munkavállalási engedélyt korlátlanná tették. Mindez azonban csak azok számára elérhető, akiknek konkrét állásajánlatuk van már a célországban, illetve természettudományi, mérnök- avagy informatikai diplomával rendelkeznek. Ezzel szemben a képzetlen emberek számára a német munkaerőpiac lényegében elérhetetlen - ez olvasható legalábbis a workpermit.com oldalon és a wikipédián. (Érdekes adat, hogy Németországban és az Egyesült Királyságban található az európai IT szektor mintegy fele, így az informatikusok kérik és kapják az évente kiadott 75000 német munkavállalási engedély nagy részét.)

Az EU-nak köszönhetően a magyaroknak nincs szükségük letelepedési vagy tartózkodási engedélyre. Ám mivel csak nemrég csatlakoztunk az Unióhoz, munkavállalásit kell kérni - ez a szabály azonban 2011. április 30-ával, azaz csatlakozásunk 5. évfordulóján megszűnik. Utána, az EU többi országához hasonlóan, szabadon vállalhatunk munkát in Deutschland. Van azonban még egy szabályozás, mely a német munkavállalók érdekeit védi, és kimondja, hogy külföldi állampolgár csak akkor kaphat munkavállalási engedélyt, ha az általa betölteni kívánt pozícióra megfelelő képzettségű, belföldi munkavállaló nem áll rendelkezésre. Bevallom, nem tudom, ezt hogyan ellenőrzik. Szintén a workpermit.com oldalon azonban az áll, hogy az IT szektor mintegy 25%-a betöltetlen, tán ezért lehetett, hogy én viszonylag automatikusan kaptam meg a tanácstól a zengedélyt.

Érvényes munkavállalási nélkül viszont még a munkaviszony megkezdése sem engedett, és egy munkaadó sem kockáztatja meg a horribilis büntetést.

Deutschland Arbeit geben

 

Az országba érkezés után a legfontosabb az ún. tartózkodási igazolás megszerzése. Ez nem egy bonyolult dolog, be kell jelentkezni a lakóhely szerinti illetékes közigazgatási hivatalban (a cég, aki nekem ezt intézte, a rendőrséget emlegette). A regisztrációkor semmilyen lakcímet igazoló okmányt nem kérnek, ám oda küldenek 1-2 héten belül egy levelet, amelyben (németül) útlevélmásolatot követelnek rögvest. Értelemszerűen így ellenőrzik, hogy a bejelentett személy valóban a megadott címen tartózkodik-é. Nagyon kényelmes viszont, hogy a másolatot e-mailen is el lehet küldeni.

Ezek után érdemes egy bankszámla nyitásával folytatni a sort - hogy a fizetés tudjon hova érkezni, ugye. Meglepő, de ez errefelé elég hosszadalmas procedúra. Magyarországon több ízben is nyitottam már bankszámlát, 3 különböző bank ügyfele is voltam, és minden esetben a szerződés aláírásakor megtudtam a bankszámlaszámom, ami szerintem még aznap, de legkésőbb másnap aktív volt. A bankkártyát természetesen otthon is postázzák, de pl. az Erste banknál még pinkódot is választhattam. Ezzel szemben itt, minekutána aláírtam egy tucat, kizárólag német nyelvű szerződéslapot, közölték, hogy majd szólnak, ha már él a számla, de ez 3-4 munkanapot is igénybevehet. És egészen addig a számlaszámomat sem tudták megadni.

Na, ezután kezdődik a levelezgetés. A számlanyitást követő héten mintegy 6 db postai levelet küldött nekem az intézmény - volt, hogy hármat egy nap. Szigorúan külön borítékban! Megkaptam hát a kártyámat, a hozzá tartozó pint, a netbankos jelszavakat (az SMS-es rendszert mindenki felejtse el, itt még nem is hallottak róla - természetesen a pénzmozgásról értesítőkről sem), illetve a mindenféle szerződéseket. Amíg pedig nem működik a netbank (ez még mindig nem működik, nem tudom, hogy nekem kéne-e valamit tennem az ügy érdekében, vagy majd szólnak - még nem volt érkezésem minden levelet begépelni a google fordítójába), egy bankos kislány teljesíti minden utalásom, volt, hogy ő figyelte a számlaegyenlegem is! Börleszk.

A bankos hercehurca után pedig jöhetnek a biztosítások. Németországban számtalan biztosítás létezik, ezek közül egyetlen kötelező van azok számára, akik teljes munkaidőben alkalmazottak: az egészségügybiztosítás. Elég bonyolult errefelé az EÜ rendszer, de a lényeg: vannak állami és magán EÜ biztosítók. Az egészségügyi hozzájárulás felét a munkaadó fizeti, a másik felét pedig a dolgozó: ez a bruttó fizetés kb. 10%-a! Hja, a működő rendszernek ára van. Aki nem keres legalább évi 49 500 eurót, az csak állami biztosítóhoz mehet - míg a magasabb keresetűek választhatnak magánbiztosítót is. Érdekesség, hogy míg a magánbiztosítók jobb és teljeskörűbb szolgáltatást nyújtanak, kevesebbe kerül havonta - itt ugyanis nagyobb szabadsággal választhatók meg az egyes szolgáltatások, illetve bizonyos esetben kedvezményt is kaphat az ember (pl. adott évnél fiatalabbak). Az állami biztosítás előnye viszont, hogy a családfentartó biztosítása a gyerekekre és a házastársra is érvényes - így a családosoknak anyagi szempontból ezt érdemes választani. Rengeteg állami biztosító létezik, az AOK és a TKK a két legnagyobb és legnépszerűbb, és ezek szinte mind ugyanazt a szolgáltatást nyújtják.

Vannak még ajánlott biztosítások, mint az ingatlanbiztosítás, illetve egy elég érdekes, egy amolyan általános felelősségbiztosításféle. Ez például arra jó - így magyarázta nekem a kontakt -, hogy ha az ember elmegy vendégségbe, és ott leveri a kínai vázát, akkor ez a biztosítás fedezi a vendéglátó kárát. Bevallom, nekem ez rettenetesen furcsa, mivel nálunk nem módi, hogy ha a vendég kárt okoz, betétlapot cseréljenek ott helyben. Nem tetszik az, amit ez a biztosítás sugall, de nem szívesen maradok ki belőle, ha ez errefelé általános. A biztosítós ürge mindenesetre elképesztő sztorikat eszelt ki a meggyőzésemre, a legjobb ez volt: sétálgatok az utcán, épp el vagyok merülve a gondolataimban, például mert elromlott a számítógépem (ezzel szerintem valami következő biztosítást próbált bevezetni), és így nem veszem észre, hogy egy öreg nénike arrabiciklizik, én meglököm, ő leesik, eltöri a combcsontját, kórházba viszik, ahol nem tudják meggyógyítani, ezért tolószékbe kerül egész életére! Azt hittem elájulok. Leginkább az elfojtott röhögéstől, mert mindig a Kabos jutott eszembe, ahogy a Kölcsönkért kastélyban mindenkire életbiztosítást próbál rásózni. "Tegyük fel, hogy sétálsz az utcán, és hirtelen a fejedre esik egy bálkóóón." Megvan?

 

1 komment

Címkék: eu bank biztosítás friccek büro

A bejegyzés trackback címe:

https://friccekfoldjen.blog.hu/api/trackback/id/tr832461584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bluebyrd 2010.11.29. 11:19:20

Már hallottam korábban is, hogy nincs SMS szolgáltatás a német bankoknál. De ennek már pár éve és gondolná a zember, hogy ők is haladnak a korral... Semmi sem tökéletes, sajnos. Vigasztaljon viszont az a tudat, h talán mégiscsak ott jobban jársz hosszútávon mint itt. :)
süti beállítások módosítása