HTML

Friccek földjén

A blog eredeti apropóját egy 2008-as, három hónapos németországi tartózkodás adta. 2010 novemberétől azonban a friccek földjén dolgozom és élek, és minden ezzel kapcsolatos tapasztalatomat szeretném lejegyezni magamnak, egyben megosztani a nagyközönséggel.

Friss topikok

  • Zs. : @Audianer: Szívesen ismerek meg akár 51 éves mérnököket is. :) Ha erre jársz, szólj! (2011.11.29. 16:04) Nyelvében él a nemzet
  • Bluebyrd: Már hallottam korábban is, hogy nincs SMS szolgáltatás a német bankoknál. De ennek már pár éve és ... (2010.11.29. 11:19) Hivatali ügyek
  • Miss Butterfly: Velkám bekk :) Pusszantás. Regeltem, hogy hozzádszólhassak itt is :) M (2010.11.08. 13:23) Friccek földjén reloaded
  • SzűtsAndras: Tényleg ha már iwiwen vagy, nézd meg a videót ami fent van!:) Terenzi horror nights-szal kapcsolat... (2009.03.18. 20:36) Europa Park
  • Michelke: Gyönyörűek ezek az épületek! Ez a kastély még így romosan is szép, milyen lehetett fénykorában!? (2008.10.21. 10:34) Heidelberg

Mannheim

2008.07.27. 18:50 Zs.

Mannheim a Neckar és Rajna folyók találkozásánál fekszik. 300 000 lakosa van, a Rajna-Neckar háromszög gazdasági és kulturális centruma.

Marc kollégám Mannheimben lakik, így pénteken megmutatta a várost - persze idő hiányában főleg kocsiból. De első benyomásnak nagyon jó volt, biztosan visszamegyek még nézelődni. Így viszont olyan dolgokat tudhattam meg a városról, amit az útikönyvek talán nem írnak (és melyek nagy részét mára szépen el is felejtettem).

Mannheim lakosait tekintve színes város: számos olasz, görög, orosz, török és afrikai ember él itt. Így fordulhat elő, hogy az évtizedek óta üzemelő, és igen híres curkászda mellett olyan fodrászüzlet van, ahol afrohajat fonnak.

Azt is megtudtam, hogy a belvárosban nem utcanevek, hanem blokkok vannak. Minden utcákkal határolt egység kapott egy azonosítót, természetesen a B12-es blokk mellett a B14-es áll, szemben (a megfelelő utcában) a B11 és B13. Ígyaztán ha valaki ismeri a rendszert, és tudja, hova kell mennie, nagyon hamar odatalál. Szerintem ez szuper!
Amit viszont kevesen tudnak: nincs I betűjelű blokk, mivel az ógermán nyelvben nemvolt i betű.

Szóval először a Neckar-partra mentünk, ahol egy szép park van, a fűben lehet ücsörögni, piknikezni, bárbekjúzni, biciklizni, kutyátsétáltatni. Marc azt mondta, ő csak pár év után találta meg ezt a helyet.

A Neckar partján


Utána elmentünk egy, a Neckar partján kialakított strandra. A folyóban fürdenek is, de eddig akárki mesélt erről, mind húzta a száját, hogy ő azért inkább nem fürdene benne. A partján mindenesetre egy csomó kavics és homok van, lehet ücsörögni, napozni, sörözni. Közvetlenül mellette pedig egy óriási park, ahol a családok esténként kedvenc szórakozásuknak, és egyben a nemzeti sportnak, a bárbekjúnak hódolnak.

Vigyorgok a bícsen


Később beautóztunk a Friedrichsplatzra, mely a belvárostól keletre helyezkedik el. Közepén egy 60 méter magas víztorony, amit 1889-ben építettek, és nagyon sokáig használtak is. A téren gyönyörű szökőkút áll, a vízben gyerekek rohangálnak, körben a fűben és az árnyas padokon emberek ücsörögnek. Egy ifjú menyasszony s vőlegény pedig éppen esküvői fotókat készíttetett a szökőkút egyik oldalán.

Friedrichsplatz


A fenti képen látható két, kupolaszerű építmény egy-egy lakás - az egyiket többmillió euróért adtak el legutóbb. Marc azt mesélte, hogy Chaka Khan évekig az egyikben lakott.

Friedrichsplatz lefejezett víztoronnyal

 
Este a strandhoz közeli étteremben vacsoráztunk, mégpedig Flammkuchent, ami a pizza helyi változata. A tésztája sokkal könnyebb és vékonyabb, és itt háromfélét kínáltak: az eredetit szalonnával és hagymával, olaszt: ruccolával, paradicsommal és parmezánnal, illetve mediterránt: rákkal, spenóttal és olivával. Én ez utóbbit választottam, és rettentő finom volt!

Legközelebb a mannheimi kastélyt szeretném majd megnézni, amiről többek között azt érdemes tudni, hogy a versailles-i kastély utáni legnagyobb zárt, barokk épület Európában.

2 komment

Címkék: gasztronómia mannheim helloturist

A bejegyzés trackback címe:

https://friccekfoldjen.blog.hu/api/trackback/id/tr40588138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PINGU · http://bolygopingvin.blogspot.com/ 2008.07.28. 12:26:35

Kijaza Chaka Khan?
Amúgy szimpatikus az a kupola.. Biztosan nagyon világos. Körbe süti a nap.. :))
És már megint egy jó kép rólad. :))

boogie 2008.07.30. 10:59:26

"Mannheim a környék legjobb cipővásárlós helye." Németül: "Mannheim is the best shoe shopping place in the area" Info a Cégnél dolgozó egyik német asszisztenstől, akinek pöpec topánkáit többször is megdícsértem. Hányas is a lábad Zs. ? :)
süti beállítások módosítása