HTML

Friccek földjén

A blog eredeti apropóját egy 2008-as, három hónapos németországi tartózkodás adta. 2010 novemberétől azonban a friccek földjén dolgozom és élek, és minden ezzel kapcsolatos tapasztalatomat szeretném lejegyezni magamnak, egyben megosztani a nagyközönséggel.

Friss topikok

  • Zs. : @Audianer: Szívesen ismerek meg akár 51 éves mérnököket is. :) Ha erre jársz, szólj! (2011.11.29. 16:04) Nyelvében él a nemzet
  • Bluebyrd: Már hallottam korábban is, hogy nincs SMS szolgáltatás a német bankoknál. De ennek már pár éve és ... (2010.11.29. 11:19) Hivatali ügyek
  • Miss Butterfly: Velkám bekk :) Pusszantás. Regeltem, hogy hozzádszólhassak itt is :) M (2010.11.08. 13:23) Friccek földjén reloaded
  • SzűtsAndras: Tényleg ha már iwiwen vagy, nézd meg a videót ami fent van!:) Terenzi horror nights-szal kapcsolat... (2009.03.18. 20:36) Europa Park
  • Michelke: Gyönyörűek ezek az épületek! Ez a kastély még így romosan is szép, milyen lehetett fénykorában!? (2008.10.21. 10:34) Heidelberg

Bad Schönborn

2010.11.08. 20:32 Zs.

A már említett átmeneti szállásom Bad Schönbornban található. Bad Schönbornban ezen kívül jóformán más egyéb nincs is.

A város Baden-Württemberg tartomány Karlsruhe kerületének része, és 1971-ben jött létre két város, Bad Langenbrücken és Bad Mingolsheim összevonásával. Nevét Damian Hugo von Schönborn, Speyer érseke után kapta. Területe 24 km2, tengerszint feletti magassága 122 m, lakóinak száma 12 483 (volt 2009 végén). Itt található az ország legnagyobb fedett termálfürdője, mely sok szenvedőnek, többek között reumásoknak nyújt enyhülést.

Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a város végén errefelé is szokásos elköszönőtábla nyomokban magyar szöveget tartalmaz, mégpedig igen előkelő helyen! Ennek oka, hogy a tartományban sok városnak van magyar testvérvárosa - Bad Schönborné Kiskunmajsa. Ennek köszönhetően az albérletkereséskor általában örömmel fogadják, mikor megtudják, hogy Magyarországról jöttem, szinte minden házibácsi elmotyogja rossz német kiejtéssel valamely magyar város nevét.

 
Viszont látásra!

 

Egy kolléganőmtől hallottam, hogy a környék lakói, illetve a bajorok is igen vallásosak. A római katolikus vallás a legelterjedtebb, illetve van evangélikus temploma is ennek a falu... elnézést városnak, illetve pár modern "szekta" (Szabad Evangélikusok és Új Apostolok) is megvetette errefelé a lábát. A házinéni mindenesetre böcsülettel jár misére, a hálószobám falán pedig egy szép nagy kereszt lóg. Hállelúja!

Ezek után mikor először olvastam, hogy Bad Schönborn a Bertha Benz emlékút része, meg voltam győződve róla, hogy ez valamiféle zarándokút lesz. De nem az!

Mikor 1886-ban a mannheimi illetőségű Dr. Carl Benz felfedezte az autómobilt, nem aratott vele azonnal osztatlan sikert - nem akadt egyetlen megrendelője sem. Ezért felesége, Bertha, férje tudta nélkül, 1888-ban a prototípusba pakolta 13 és 15 éves fiaikat, és Mannheimből elautózott Pforzheimba és vissza így bizonyítva, hogy a lónélküli szekér bizony alkalmas a mindennapos használatra. Ezt sokan minden idők legjobb marketingfogásának tartják, de tagadhatatlanul ez a világ első autóútja.

 
Bertha Benz útja

 

Bertha Benz emlékét egy alapítvány őrzi napjainkban, akik szeretettel meghívnak minden errejárót, hogy maga is vegyen részt az úton az ő szervezésükben. Illetve bátorítanak minden női sofőrt, hogy ha azt hallja egy férfitől az utakon, hogy az "tipikus női sofőr"-t kiált, említse meg neki bátran Bertha Benz nevét és hőstettét, illetve adja meg neki az oldal elérhetőségét. Szinte látom magam előtt ezt a kedves jelenetet egy piroslámpánál.

 

A Bertha Benz alapítvány honlapja: http://www.bertha-benz.de/ (angol nyelven is elérhető).

Szólj hozzá!

Címkék: autó mannheim badschönborn helloturist

A bejegyzés trackback címe:

https://friccekfoldjen.blog.hu/api/trackback/id/tr792434594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása